Ik ging een leven lang overal NEE op zeggen en je gelooft nooit wat er toen gebeurde.

NUTS – I love nuts. When I get depressed in the holidays I crack nuts open with my head. The brain damage helps me forget the pain. – Anonymous 

Morgen is er weer een nacht. Alle wolken zijn zwanger van de hitte, en over dertig zomers is het tweeduizendtwintig. Of het weer dan bevalt zullen we nog maar zien. Post ironische stress maakt zich van mij meester, ook al gaat het leven enigszins beter. Mijn psycholoog besloot dat ik een vermijdende persoonlijkheidsstoornis heb. Ik heb haar ter plekke ontvolgd op Instagram. Wie zal nu je #balconyvibes foto’s bekijken, dikbenige stalknoert? Gefeliciteerd, je bent helemaal niemand meer. Ik beende naar huis op een drafje. Ik keek niet om, waarom zou ik.

Plot twist: dit was wederom een fijn staaltje klikaas trucage. Ik haal namelijk tegenwoordig meer voldoening uit banden opbouwen met mens en dier. Ja, het staat er toch echt. De Joden moet ik nog aan wennen. Stiekem ben ik kanker liefdevol. Ik meet mezelf tegen een onmogelijke standaard omdat ik er van uit ga dat iedereen me ook per direct een schichtig stom kronkelwormpje vindt, wat dan een zichzelf vervullende profetie is. Ons onderzoeksteam ging op pad en kwam er achter dat het negenentachtig procent “geen flikker boeit” want “letterlijk wie is hij”.

Ik verberg me vaak achter een regengordijn aan misselijkmakend sarcasme ter bescherming tegen het feit dat alles me vaak te veel aangrijpt. Alleen verliezers doen aan emoties, morde de meest miserabele man op aarde. Feit is dat ik doorhad mensen me meer begonnen te waarderen als ik de onbewust geplaatste façade liet zakken, bijna alsof mensen je meer mogen als je niet tegen jezelf liegt. Bi-zar. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het oneerlijke mensen en zeemeeuwen.

Emoties vond ik voor over-enthousiast plebs, maar je voordoen als quasi-nonchalante elite maakt je de avant garde der posers. “Was ik 3, 4 jaar terug echt zo kut?” vroeg ik dan, hysterisch mensen vastklampend op straat en die keken echt zo van ja lekker gênant dit man. Soms ben ik wel op mijn gemak en dan ben ik hartstikke vervelend. In een moment van l’appel du vide moet ik mezelf weerhouden om hilarische dingen te plaatsen op de web zone waarvan ik later denk: niemand vindt dit leuk, niemand vindt jou leuk. Vervloekt zij mijn talenten! Ik ben te goed geworden in mezelf verslaan via zelfsabotage; hou me tegen of ik doe het zelf al voor je.

Hoeveel waarde ik toeken en tijd ik besteed aan negatieve gedachten bepaalt in hoeverre ze daadwerkelijk waar zijn. Ik klink echt als Kapitein Wijsneus nu, maar ‘t is oprecht een hele openbaring om opeens door te hebben dat én ik niet gedoemd ben tot het bestaan als trieste clown, én dat ik lange tijd iemand ben geweest die ik niet wil zijn – dus, eindelijk een goede reden om te willen veranderen. En je kan slap tegen jezelf lullen of therapie volgen wat je wil,  maar je moet het echt willen. En Kapitein Wijsneus? Die stierf ongehuwd aan zweren en tuberculose, dus ‘t is een beetje kut moment om dat te vragen.

Wat in mij dan wel ‘n gezonde portie gramschap deed opborrelen was dat Spotify afspeellijsten heeft voor iedere emotie; behalve woede. Waarom wordt mij niet toegestaan om misnoegd te zijn? “Wat is dit, ‘n dystopische roman van Orson Welles die ik stiekem Orson Nietes gelezen heb? Wie denken jullie dat ik denk dat ik ben? Jij en welk leger?!” kraaide ik koperkelig naar de hemelen, gebalde vuisten opgestoken, vervuld van toorn en donder. Men keek mij aan, ik kwam tot bedaren. Het hoort allemaal  bij het groeiproces, fluisterde ik hees.

Morgen is er weer een nacht. Misschien ga ik alsnog ten onder. Echter, ik weet nu wie ik kan zijn en dat is handig om te weten als je in het verschiet een heel mens wilt zijn. Dan moet ik wel leren minder te peinzen over onzin, en mezelf  niet te hard te straffen voor dingen die buiten m’n macht liggen – wat de meeste dingen blijken te zijn. Voor mij staat de wereld vaak veel te luid en m’n brein doet ook maar z’n vak. Stom ding zo’n brein, maar je hebt er maar eentje.

 

 

 

Advertisements

One thought on “Ik ging een leven lang overal NEE op zeggen en je gelooft nooit wat er toen gebeurde.

  1. Als ik me even beter voel en één ding over mezelf leer schrijf ik opeens als een wijsgeer en heb ik meteen zin om te jubelen: “Kijk mij dan, Ik ben GENEZEN en alles komt  voor altijd GOED, ik word RIJK, ik maak OOGCONTACT en AL MIJN WOORDGRAPPEN ZIJN ZOWEL RELEVANT ALS HILARISCH.” Wat blijkt nou? Voor  iemand die objectief  en logisch denken prijst, ben ik een vrij emotionele wanhoopsdruif aan de stumperboom. Durf die druif te zijn. De angstgedachten blijven altijd wel malen. “O jee, ik typ iets in Whatsapp, straks leest de NSA het en zien ze dat ik er te lang over doe en denken ze “haha vet awkward, moet je kijken Theo”. Tevens, voor iemand die zich als immens nietig ziet zet ik me toch op een zeer centrale plek – hoe had ik anders dit te lange narcistische epistel kunnen baren? Simpel toch: IK lijd en alles draait om de as van mijn unieke lijden heen, jullie zijn allemaal toch niet zo echt als ik – maar ik ben tegelijkertijd ook stommer dan iedereen? Flat Earthers zijn veelal emotioneel consistenter dan ik en mijn schijnbaar moedwillige status quo. Ik bedoel het goed.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s